A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokon eljáró ügyészség a csaknem egymilliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indult büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletének helybenhagyására tett indítványt.

Az elsőfokú bíróság a 2019. május 17. napján meghozott ítéletében a korábban éveken keresztül magyarországi székhelyű bankok és más országos jelentőségű gazdálkodó szervezetek számára számítógépes szoftverek értékesítését, üzemeltetését és karbantartását végző cég ügyvezetőjét hűtlen kezelés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az ügyészségi vádnak megfelelő, nem jogerős ítélet szerint az ügyvezető még a kilencvenes évek első felében egy amerikai székhelyű gazdasági társasággal kötött megállapodást az általa képviselt gazdasági társaság nevében, amelynek lényege szerint az amerikai partnercég szoftvereinek a magyarországi terjesztését fogja jutalék ellenében ellátni. A két gazdasági társaság közötti együttműködés a magyar cég által vállalt tevékenység ellátása szempontjából mindvégig sikeres is volt, az amerikai partner az ezért járó jutalékot is a szerződés szerint megfizette. Ezek a pénzösszegek azonban több mint tíz éven keresztül a magyar ügyvezető tudtával nem a magyar gazdasági társaság, hanem egy hasonló elnevezésű svájci cég számlájára kerültek megfizetésre annak ellenére, hogy sem az amerikai partnercég és a magyar társaság, sem pedig a magyar társaság és a svájci cég között nem állt fenn semmilyen, az utalások alapjául szolgáló gazdasági kapcsolat. A magyar gazdasági társaság ügyvezetője nem intézkedett a céget jutalék címén megillető pénzösszegek behajtása iránt és az általa képviselt cég vagyonkezelésével kapcsolatos szabályok megszegésével a társaságnak csaknem egymilliárd forint vagyoni hátrányt okozott, amely nem térült meg.

Az első fokon eljárt ügyészség a törvényszék ítéletét tudomásul vette, ellene a vádlott és védője egyaránt a vádlott felmentése érdekében fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, a kiszabott büntetés pedig arányos, ezért az elsőfokú ítélet helybenhagyása indokolt.

Hozzászólások lezárva.