A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokon eljáró ügyészség a kábítószer‑kereskedelem bűntette miatt indult büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletének helybenhagyására tett indítványt.

Az elsőfokú bíróság a 2019. július 4. napján meghozott ítéletében egy makói volt házaspárt kábítószer-kereskedelem bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt egyezően 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélt.

Az ügyészségi vádnak megfelelő, nem jogerős ítélet szerint a vádlottak a lakóházukban éveken keresztül kisboltszerűen herbálnak nevezett növényi anyagot árultak, amelyet füstölőként, illatosítóként adagokba kicsomagolva adtak el a vásárlóknak, akiknek a célja azzal a kábultság, nyugalmi állapot elérése volt. E tevékenységüket hirdetésekkel és vásárlási akciókkal is igyekeztek reklámozni, egyebek mellett „büntetlen örömök”- megjelöléssel. Az általuk kereskedés céljából megszerzett és a nyomozó hatóság által utóbb lefoglalt anyagokról azonban megállapítást nyert, hogy azok kábítószernek illetőleg új pszichoaktív anyagnak minősülnek.

Az első fokon eljárt ügyészség a törvényszék ítéletét tudomásul vette, ellene a vádlottak és védőjük fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, a kiszabott büntetés pedig mértéktartó, ezért az elsőfokú ítélet helybenhagyása indokolt.

Hozzászólások lezárva.