A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon írásban is benyújtotta a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség útján a Pécsi Ítélőtábla felé a Szegedi Törvényszék felmentő ítéleti rendelkezésével szemben bejelentett fellebbezését.

A Szegedi Törvényszék másodfokú eljárásában a Szegedi Járásbíróság első fokon meghozott és valamennyi vádlott vonatkozásában bűnösséget megállapító ítéletét megváltoztatva a vádlottakat az ellenük emelt vád alól felmentette. Az ítélet szóbeli kihirdetésekor a Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be, majd az írásba foglalt ítélet kézbesítését követően a főügyészség a fellebbezésében a harmadfokon eljáró bíróság felé azt az indítványt tette, hogy a Szegedi Törvényszék ítéletét eljárási jogszabálysértés és megalapozatlanság miatt helyezze hatályon kívül és utasítsa a másodfokú bíróságot új eljárás lefolytatására.

Fellebbezésében a főügyészség törvénysértőnek tartja a Szegedi Törvényszék ítéletének jogcímét és ezzel összefüggő azon megállapítását, melyek elsősorban azzal indokolják a felmentő rendelkezést, hogy az ügyészség a szükséges bizonyítás felvétele érdekében nem tett indítványokat. Ezzel összefüggésben a főügyészség a fellebbezésében megállapítja, hogy a Szegedi Járásbíróság a szükséges bizonyítást felvette, megalapozott tényállást hozott, az ügyészség indítványával egyezően állapította meg a vádlottak bűnösségét. A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Törvényszék előtti eljárásban az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt annak megalapozottsága és törvényessége miatt. A megalapozott és törvényes elsőfokú ítélet helybenhagyására irányuló ügyészi indítvány esetén szükségtelen és indokolatlan további bizonyítás felvételének indítványozása.

A Kúria döntése folytán az ügyészi fellebbezésről a Pécsi Ítélőtábla fog harmadfokú eljárásban dönteni, melyre figyelemmel a hatályos eljárási szabályoknak megfelelően a főügyészség fellebbezését a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség útján terjesztette elő.

Hozzászólások lezárva.