Az állatkínzás vétsége miatt lefolytatott büntetőeljárást követően a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség keresetlevelet nyújtott be a Tatabányai Törvényszékhez, amelyben azt kérte, hogy a bíróság tiltsa el az ebtartástól a nagyigmándi férfit.

A férfi 2018. szeptember 6-át megelőző időben egy nagyigmándi ingatlanon  kb. egy-egy  méteres láncon, a szabadban folyamatosan megkötve tartotta két kutyáját. Az állatoknak nem volt kutyaházuk sem, amely az időjárás káros hatásaitól védelmet nyújtott volna nekik. Az egyik kutyának  a nyakára az állattartó férfi láncot tekert, és egy lakattal kötötte össze, a láncot pedig  egy földbe vert cölöphöz rögzítette, így az állat  kb. 1 m2-es területen tudott csak  mozogni.  A  kutya nyakára tekert lánc 4-5 cm mély nyílt sebet okozott, amely vérzéses, gyulladásos, fertőzéssel és állandó fájdalommal járó gyötrelmet okozott az állatnak. A férfi az állat orvosi ellátásáról sem gondoskodott. Az állattartó férfi a másik kutyájának gondozását is elhanyagolta, mert  az állat testén és fülén kialakult parazitás fertőzöttséget nem kezelte, és orvosi ellátásáról sem gondoskodott. A kutyák tulajdonosa  a két kutyáját általában úgy hagyta magára, hogy a megfelelő étel és ivóvíz ellátásról nem gondoskodott, ilyen esetekben a szomszédjai saját elhatározásból etették, itatták az állatokat.

Egy állatvédő alapítvány vezetőjének bejelentése alapján 2018. szeptember 6. napján rendőri intézkedés volt, mely során az egyik kutya nyakába bevágott láncot erővágóval levágták. Mindkét kutyát állatorvosi ellátásra elszállították, a  sérült  kutya nyakát az állatorvos műtéttel összevarta, a másik kutya parazitás fertőzését pedig lekezelte. Mindkét kutya az állatvédő alapítványhoz került.

Az ügyészség vádirata alapján a Komáromi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben a büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerő férfit 1 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az állatok védelméről szóló törvény rendelkezései szerint az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése esetén az ügyész is jogosult keresetet indítani a tevékenységtől eltiltás iránt, ezért a büntetőeljárás befejezését követően az ügyészség keresetlevelet nyújtott be a Tatabányai Törvényszékhez, amelyben azt kérte, hogy a bíróság 7 évre tiltsa el az ebtartástól a nagyigmándi férfit.

Hozzászólások lezárva.