A Debreceni Járási Ügyészség erőszakkal elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a két fiatalkorúval szemben, akik erőszakkal elvették iskolatársuk elektromos kerékpárját, hogy kipróbálják.

2018. május 17-én délután 16 óra körül a 14 éves sértett az elektromos kerékpárját tolva gyalogolt Hajdúnánáson. Közben találkozott a szintén 14 éves iskolatársaival, akik kipróbálásra kölcsönkérték a sértett járművét.

A fiú nem adta át az elektromos kerékpárt, ezért a vádlottak többször és erélyesen szólították fel a kölcsönadásra. A fiú a felszólításnak továbbra sem tett eleget, ezért a vádlottak eldöntötték, hogy erőszakkal veszik el a járművet.

Ennek érdekében az egyik vádlott egy alkalommal kis erővel megrúgta a sértett jobb lábát, majd a kerékpár kormányát megfogta és rángatni kezdte. Közben a másik vádlott a sértett kezét fogta és rángatta, így a sértett végül elengedte az elektromos kerékpárját.

A vádlottak a helyszínen a járművet kipróbálták. Az egyik vádlott azonban haladása közben elveszítette uralmát az elektromos kerékpár felett és egy útkereszteződésnél lévő vízzel teli vízelvezető árokba hajtott. Emiatt az elektromos kerékpár megrongálódott és üzemképtelenné vált. A sértett kérte, hogy a 32.000,- Ft rongálási kárát a vádlottak térítsék meg.

A vádlottak bántalmazása folytán a sértett a jobb lábán 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérülést szenvedett, könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványát előterjesztette.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettüket beismerő vádlottakkal szemben társtettesként, erőszakkal elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette, valamint az egyik vádlottal szemben tettesként, a másikkal szemben bűnsegédként elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban mindkét vádlottal szemben próbára bocsátást indítványozott, amely idejére pártfogó felügyelet elrendelését kérte. Az ügyészség arra is indítványt tett, hogy a bíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el és annak adjon helyt.

A nyomozó hatóság által készített fényképfelvételek az alábbi linken tekinthetők meg:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/kertek-majd-elvettek

Hozzászólások lezárva.