A Balassagyarmati Járási Ügyészség csalás bűntette miatt vádat emelt egy 57 éves és egy 31 éves miskolci férfival szemben, akik magukat hivatalos személynek vagy gázszerelőnek kiadva több idős személytől pénzt csaltak ki.

A vád szerint a két férfi – apa és fia – 2018. március 27-én és 28-án több Nógrád megyei településen is megjelent, ahol a katasztrófavédelem munkatársainak vagy gázszerelőnek kiadva magukat azzal az ürüggyel jutottak be idős személyek lakásába, hogy ott a gázkonvektorokat kell ellenőrizniük. A vádlottak ezen alkalmakkor mindig formaruhába öltöztek, és azon névkitűzőt viseltek, hogy ezzel is hitelesebbé tegyék magukat.

Miután az idős emberek lakásába bejutottak, a gázkonvektorok felületes megtekintését követően közölték a tulajdonossal, hogy azok életveszélyesek, akár fel is robbanhatnak, így azok megjavítása elengedhetetlenül szükséges. A javítás költségeit alkalmanként 44 000- 76 000 forint közötti összegben jelölték meg, melynek felét előlegként a helyszínen kellett kifizetnie a sértetteknek.

A legális tevékenység látszatának fenntartása érdekében a vádlottak a pénz átvételekor egy vállalkozási szerződést is kitöltöttek, melyben a javítások kivitelezőjeként egy nem létező céget tüntettek fel.

A vádlottak a munkát nem végezték el, arra egyébként sem lett volna szükség, mivel valamennyi gázkészülék hibátlanul működött, és a négy sértett részére sem fizették vissza a jogtalanul átvett, összesen 108 000 forintot.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádiratában a büntetlen előéletű vádlottakkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, a sértettek kárának megtérítésére és a több mint 260 000 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezésüket indítványozta.

 

Hozzászólások lezárva.