A Nagyatádi Járási Ügyészség 2019 novemberében gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt az iraki állampolgárságú, harminckét éves férfit, akit embercsempészés előkészületének bűntettével vádoltak meg.

A vád lényege szerint az iraki állampolgárságú – egyébként az Olasz Köztársaság területén tartózkodási engedéllyel rendelkező – férfi 2019 októberében egy közvetítőn keresztül elvállalta nyolc illegális határátlépő elszállítását Magyarországról Olaszországba. A vádlott gépkocsijával a magyar-horvát határszakasz közelében, Őrtilos és Szentmihályhegy között várakozott egy előre egyeztetett találkozási ponton, amikor a rendőrök előbb a határt illegálisan átlépő nyolc iraki állampolgárt, majd a vádlottat is elfogták. A vádlott letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte.

A Nagyatádi Járásbíróság a bíróság elé állított vádlott bűnösségét a váddal egyezően állapította meg, akit ezért egy év négy hónap börtönbüntetésre ítélt, melynek végrehajtását három évi próbaidőre felfüggesztette, azonban a vádlott kiutasítását – az ügyészi indítvány ellenére – nem rendelte el.

A Nagyatádi Járási Ügyészség az ítélet ellen a vádlott terhére, súlyosabb büntetés kiszabása és kiutasítás elrendelése miatt jelentett be fellebbezést.

A Somogy Megyei Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva, a Kaposvári Törvényszékhez intézett másodfokú indítványában kifejtette, hogy a vádlott az olasz tartózkodási engedélye ellenére sem tekinthető az Európai Unió területén szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személynek, ezért a vádlottat – mivel az országban tartózkodása nem kívánatos – ki kell utasítani.

Hozzászólások lezárva.