A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben az USA-ban elfogott férfi letartóztatását indítványozta.

Az ügyben hat gyanúsított letartóztatásának hosszabbításáról az ügyészség a /a-milliardos-vagyoni-hatranyt-okozo-bunszervezet-tagjai-letartoztatasanak-hosszabbitasa/ oldalon adott ki sajtóközleményt.

A gyanú szerint a férfi, akivel szemben nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az ügyészség indítványára a nyomozási bíró, és akit időközben az USA-ban elfogtak, 2015-ben fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre és utána azt irányította. Ennek része volt egy többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat.

A fiktív számlákat két, tatabányai székhelyű gazdasági társaság fogadta be összesen tizenhat cégtől, ezzel az ÁFA fizetési kötelezettségük mértékét csökkentették. A magyar állami költségvetésnek 991.518.000,- Ft vagyoni hátrányt okoztak. A fiktív számlákat kiállító alvállalkozó cégek valós gazdasági tevékenységet  nem végeztek.  E cégek bankszámláira a két tatabányai gazdasági társaság teljesített utalást, a fiktív számlák ellenértékének megfelelő összegben. Ezen átutalt pénzeket a bűnszervezetet irányító férfi utasításai szerint tovább utaltak más cégek számláira.

A bűnszervezet vezetője által utasított emberek a cégek számláiról jellemzően készpénzfelvevő automatákból felvették a pénzt, és azt visszajuttatták a bűnszervezet vezetőjének, illetve a fiktív számlákat befogadó társaságok képviselőihez.

Az ÁFA befizetési kötelezettségüket jogtalanul csökkentő cégek részére fiktív számlákat kiállító gazdasági társaságok szintén valótlan tartalmú alvállalkozói számlákat fogadtak be. A számlakiállító  cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, angol állampolgár,  akik tényleges  ügyvezetői tevékenységet sosem végeztek, a cégeket és azok könyvelését a bűnszervezet vezetője irányította.

A bűnszervezet vezetője különböző gazdasági társaságok ügyvezetőjeként a költségvetési csalásból származó pénzösszegeket Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban létrehozott cégek bankszámláira utalta, ahonnan az visszaáramlott  egy tatai székhelyű céghez.  A tatai cég a pénzből tizenkét ingatlant vásárolt a 2015-2019. között, amelyeket bérbeadás révén hasznosított.

Az ügyészség korábbi indítványára a nyomozási bíró a bűnszervezet hat tagjának letartóztatásáról rendelkezett. Ezután az USA-ban elfogott férfit, a bűnszervezet vezetőjét Magyarországra szállították, az ügyészség indítványozta a férfi letartóztatásának elrendelését.

A nyomozási bíró a férfit meghallgatta, ennek alapján a letartóztatását egy hónapra elrendelte, mert fennáll annak a veszélye, hogy a bizonyítást veszélyeztetné, valamint újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Hozzászólások lezárva.