A Kaposvári Járási Ügyészség nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének kísérlete és természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat azzal a büntetett előéletű, 66 éves, kaposvári férfival szemben, aki fát kísérelt meg ellopni az egyik Kaposvárhoz közeli erdőből.

A vád szerint a vádlott fakitermeléssel foglalkozott és jól ismerte azt a területet, ahol alkalmazottaival 2018 májusában a hatóság által jóváhagyott tarvágást végeztek. A vádlott azonban azért, hogy a szomszédos erdőterületen lévő faanyagot is megszerezze, a kitermelésre kijelölt terület határait megváltoztatta úgy, hogy a jelöléseket a szomszédos erdőben – a mezsgyéhez képest – jóval beljebb helyezte el.

A kitermelést végző munkások – akiknek nem volt tudomásuk a munkaterület jogellenes megváltoztatásáról – közel 70 köbméter fát termeltek ki a szomszédos erdőterületről, amikor a kerületvezető erdész megjelent a helyszínen, így a közel 1 millió forint értékű lopott fát a vádlott már nem tudta elszállítani a helyszínről.

A vádlott a bűncselekményt ráadásul Natura 2000-es besorolású, kiemelt jelentőségű természet megőrzési és különleges madárvédelmi területnek minősülő erdőben követte el, amely a tarvágás miatt jelentősen megváltozott, így természetkárosítás bűntette miatt is felelnie kell.

Az ügyészség a vádlottal szemben – aki a bűncselekményt felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el – börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy amennyiben a vádlott bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri, a bíróság a szabadságvesztés tartamát 1 év 10 hónapban határozza meg.

Hozzászólások lezárva.