A Szegedi Járási Ügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak a szerb-magyar kettős állampolgárságú férfinak a letartóztatását, aki vasárnap este kísérelt meg egy koszovói állampolgárt Magyarország területére csempészni.

A gyanú szerint a zentai férfi 2019. november 17. napján, este 10 óra körül, belépésre jelentkezett az általa vezetett autóval a röszkei határátkelőhelyen. Rajta kívül az autóban  egy másik férfi is utazott.

Az intézkedő rendőröknek a gyanúsított átadta a saját személyi igazolványát, valamint az utasa kapcsán egy magyar állampolgár nevére kiállított személyi igazolványt. A valóságban azonban a gyanúsított utasa nem a személyi igazolványban szereplő magyar állampolgár volt, hanem egy koszovói férfi, aki magyarországi tartózkodása jogszerűségét nem tudta igazolni.

Az eljárás során megállapítást nyert az is, hogy a gyanúsított ismeretlenül maradt két társa segítségével szerezte be a személyi igazolványt és szállította Szabadkáról a koszovói férfit 100 euró fejében a magyar határ közelébe.

A gyanú szerint a szerb határ előtt a koszovói férfi és az őt kísérő, ismeretlenül maradt személyek az autóból kiszálltak, a szerb határt megkerülték, majd a magyar határátlépési pont előtt visszaszállt a koszovói férfi a gyanúsított autójába és megkísérelték a magyar államhatárt átlépni.

A járási ügyészség a vagyoni haszonszerzés végett elkövetett embercsempészés bűntette, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt indult eljárásban a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt tett indítványt a letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon megtartandó ülésen fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.