A Békés Megyei Főügyészség annak az emberkereskedelemmel foglalkozó sarkadi bűnszervezet további három férfi tagjának a letartóztatását kezdeményezte, amelynek hét tagját hétfőn és kedden tartóztatta le a bíróság.

Ahogyan arról korábban már hírt adtunk, a sarkadi család tagjai 2013-tól kezdődően Berlinben dolgoztattak prostituáltként Magyarország keleti megyéiből általuk toborzott, kiszolgáltatott gazdasági és szociális helyzetben élő nőket. Az elkövetők a prostituáltakat kizsákmányolták, erőszakkal és fenyegetéssel érvényesítették az akaratukat velük szemben, megkeresett pénzük jelentős részét elvették, és abból éltek. A tíz férfi a későbbeikben hierarchikusan működő bűnszervezetet hozott létre.

A bűnszervezet most elfogott három tagja a koronavírus-járvány enyhülését kihasználva, 2020 májusában Németországba ment, hogy a bűncselekmény folytatását előkészítsék. A magyar ügyészség és a nyomozó hatóság az Eurojust közreműködésével felvette a kapcsolatot a német társhatóságokkal a férfiak elfogása érdekében, az ügyészség indítványára ellenük európai elfogatóparancsot bocsátott ki a bíróság. A férfiak 2020. június 4-én visszatértek Magyarországra, ekkor őket a nyomozó hatóság elfogta.

A férfiak letartóztatásának kezdeményezésére azért került sor, mert a bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem bűntettére kiszabható 16 évig terjedő szabadságvesztés és a külföldi helyismeretük alapján tartani lehet szökésüktől. Megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábon a tanúkat befolyásolnák, megfélemlítenék, a bizonyítási eszközöket, az illegális tevékenységből származó jövedelmet elrejtenék. Fennáll annak is a veszélye, hogy a bűncselekményt folytatnák, vagy a tanúkat a sérelmükre elkövetett bűncselekmények útján befolyásolnák, megfélemlítenék.

A Békéscsabai Járásbíróság a három férfi letartóztatását egy hónapra elrendelte.

Az ügyben kiadott korábbi ügyészségi és rendőrségi közlemények, utóbbi videóval és fotókkal az alábbi linken érhetők el:

/sarkadi-emberkereskedo-bunszervezet-tagjai-kerultek-letartoztatasba/

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/fiverek-futtattak-a-lanyokat-berlinben

 

Hozzászólások lezárva.