A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 14 emberrel – közülük 7-tel mint bűnszervezet tagjával – szemben emelt vádat, akik Szlovákiából és Ausztriából áfa fizetés elkerülésével szereztek be műanyagipari alapanyagokat.

Az ügyben érintett bűnszervezet élén álló ún. „haszonhúzó” gazdasági társaságok 2013 és 2016 között jelentős mennyiségű műanyagipari alapanyagot szereztek be közvetlenül az Európai Közösségen belülről, főként szlovák és osztrák társaságoktól. A vádbeli időszakban az uniós partnerektől származó árut a haszonhúzó gazdasági társaságok „papíron” magyarországi társaságok közbeiktatásával vásárolták meg.

A bűnszervezetben résztvevő öt haszonhúzó cég az első belföldi forgalomba hozatalt terhelő áfa fizetési kötelezettség elkerülése céljából egy gondosan felépített számlázási láncolaton keresztül szerezte be az árut, de csak papíron. Ehhez 25 belföldi gazdasági társaságot használtak fel és ún. „eltűnő kereskedő” útján megvalósuló csalási módszert valósítottak meg. A láncügyletbe bevont 25 gazdasági társaság tényleges bevételszerző tevékenységet nem végzett, szerepüknek megfelelően a valós gazdasági események nélküli számlázásban vettek részt.

A számlalánc elején álló „eltűnő” cégek a következő szinten álló cégek részére számlát bocsátottak ki, a belföldi értékesítésük után pedig nem vallották be és nem fizették meg az adót. A lánc további résztvevői adóminimalizálásra törekedtek: a termékeket tovább számlázták, egyúttal az alsóbb szinteken álló cégektől kapott számlák áfa tartalmát levonták. A számlaláncolat végén álló, a bűnszervezet tevékenységéből hasznot húzó cégek az alattuk álló cégektől befogadott számlák alapján nagy összegű áfát igényelhettek vissza. Az elkövetők célja – a fiktív belföldi cégek beiktatásával – az Európai Közösség területéről beszerzett áruk értékesítését terhelő általános forgalmi adó megfizetésének elkerülése volt, ezáltal kedvezőbb piaci áron tudták a granulátumot értékesíteni.

A bűnszervezet a közel négy éven keresztül folytatott jogellenes tevékenységével több mint egy milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A főügyészég költségvetési csalás, pénzmosás, közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt összesen 14 emberrel szemben emelt vádat, közülük 7 vádlott bűnszervezetben követte el a terhére rótt bűncselekményeket.

A főügyészég a vádiratban 7 személy – köztük 3 bűnszervezetben elkövető – vonatkozásában tett indítványt alternatív büntetés kiszabására abban az esetben, ha a bűncselekmény elkövetését az előkészítő ülésen beismerik. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.