A Szombathelyi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ellen a két, jogerős szabadságvesztését töltő férfi ellen, akik távközlési cég dolgozóinak vagy banki alkalmazottaknak adták ki magukat, és 2017 márciusától 2017 júniusáig országszerte tizenhét sértettet tévesztettek meg valótlan telefonhívásokkal.

A vád szerint a vádlottak zárkatársak voltak az egyik büntetés-végrehajtási intézetben, ahonnan illegálisan bejuttatott mobiltelefonokon hívták fel a sértetteket.

A vádlottak az esetek egy részében adategyeztetésre, jogszabály változásra, titkosított biztonsági adatkezelésre, a SIM kártya kötelező regisztrálására vagy a készülék frissítésére hivatkozva tévesztették meg a sértetteket. A sértettektől  azt kérték, hogy küldjék el egy mobiltelefonszámra az általuk lediktált kódot, ami valójában egy másik telefonszám volt. A sértettek a hívószám elküldésével 12.000 forinttól 30.000 forintig terjedő összeggel töltötték fel a megadott telefonszám egyenlegét.

Az esetek másik részében a vádlottak azt kérték a sértettektől, ugyancsak adategyeztetésre hivatkozva, adják meg a bankkártyájuk számát, érvényességi idejét és CVC kódját. Ezt követően a vádlottak az adatok birtokában internetes vásárlásokat és mobilegyenleg feltöltéseket hajtottak végre 15.000 forinttól 99.000 forintig terjedő összegben.

A vádlottak összesen csaknem 600.000 forint kárt okoztak a csalárd telefonhívásokkal.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a többszörös visszaeső vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.

Hozzászólások lezárva.